top of page

HVEM
HVA &
HVORFOR?

Supermann01_edited.png
FADF.NOsvigermorsMareritt (1).png
FADF.NOsvigermorsDrøm.png
IMG_2495_edited.jpg

 Før  NM-  finalen på Vinstra i 1994 tok nervene fullstendig overhånd. Angsten traff meg i magen som ei kanonkule, og som så mange ganger før fungerte angsten akkurat som en real dose med clyster.. (selv med tre imodium innabords) Følelsen av å sitte på en stor scene, med flere tusen på tribunen, og være

100% sikker på at du driter på deg unner jeg ingen..  I tillegg skulle jeg prestere over evne for å klare å vinne det 3. NM-gullet.
Jeg sverget til meg selv at dette var den aller siste gangen jeg deltok i en konkurranse.
Bildet er fra premieutdelingen i 1994. Psykisk utslitt - men det gikk! Ble både gull og tørr boxershorts.
Men, det skulle ta hele 17 år før jeg deltok igjen. 

Da jeg var tre år bodde vi på gård. Jeg var høyt og lavt og en dag hadde jeg fått det for meg at jeg skulle under låven. For å komme dit måtte jeg over området som var fullt av gjørme. Etter noen byks sto jeg midt i mellom fast grunn og låven. Og der sto jeg. Dønn fast. Gummistøvlene fylte seg opp med leire og jeg sto med gjørme til langt over knærne. Jeg var livredd. Skrek HJELP HJELP og gråt. Hiksta og gråt. Men til ingen nytte. Ingen hørte noe fra bak låven.
Jeg er sikker på at denne episoden var mitt første møte med angst. Jeg hadde regelrett dødsangst. Var helt sikker på at jeg kom til å dø.
Jeg sto utmattet og vettskremt, med gjørme til knærne i nesten to dager…
Neida, det er selvfølgelig bare tull. Jeg aner ikke om det er snakk om få eller mange minutter, men etter en stund oppdaget min onkel meg. Med gummistøvler, som garantert var større enn hele meg, langet han ut og fikk dratt meg opp fra støvlene mine, og bar meg inn på trygg grunn.
Mest trolig står gummistøvlene mine fast i gjørma bak låven den dag i dag.

IMG_0972_edited.jpg

Sitt ikke inne når alt håp er ute, er det noen som sier...  Sommeren 2018 var bokstavlig talt alt håp ute. Det var køl svart.

Gudskjelov ble jeg lagt inn. Etter 14 dager inne, var det håp i stedet for "enveisbillett" i det hengende snøret...

IMG_0388_edited.jpg

#denfølelsen
Når du tar med datteren din på  åtte år til syden alene, og angsten sørger for at første døgnet må tilbringes på rommet...

Heldigvis slapp angsten gradvis etter hvert og vi kunne både spise på all inclusive-restauranten og ligge ved bassenget, uten å "puste i pose". 

NettsideHeaderWebUtenbakgrunn.png

HVORDAN ER DET MED DEG?
SÅNN PÅ EKTE?

Spørsmålet kom fra psykologen min, første gang jeg møtte han i 2014.

-Det går vel greit, svarte jeg. -Greit?, svarte han, med hevede øyenbryn og spørrende øyne.

-Ja, det går sånn passe greit, gjentok jeg.  Han ble stille og klødde seg litt i hodet før han fortsatte.

 

-Du skal vite det, Eddy, at her i landet vårt går det veldig mange rundt og har det akkurat sånn som du sier, greit.
 

Man har kanskje en grei kone/mann, en grei jobb, en grei bil, et greit hus med en grei seng, og kanskje en grei inntekt. Men, hvis vi tenker at forventet levealder kun er litt over 80 år.

Er det ikke da forferdelig trist å tenke på at tida bare flyr og du kun skal gå rundt og kun ha det greit..?

Så, Eddy:

Hva er det som skal til for at DU skal ha det SKIKKELIG BRA? 

Sånn på ekte?

IMG_1068 3_edited.jpg

Etter å nesten ha blitt bestekompis med mannen med ljåen, ble jeg gradvis lysere til sinns. Jeg bestemte meg for at når jeg hadde vært helt i bunn kunne jeg like gjerne komme meg til toppen. På bildet har jeg gått fra Spiterstulen til Galdhøpiggen. Lengre opp kommer man ikke i Norge uten vinger. Noen uker etter tok jeg med junior og la ut på en real biltur. Tro det eller ei kjørte vi non-stop fra Knapstad til Nordkapp på 24 timer. En ny milepæl var nådd og livet smilte for hver dag som gikk. 

IMG_1104_edited.jpg

Det sies at et bilde sier mer enn 1000 ord, men dette bildet forteller langt fra sannheten. 
Bildet er fra Spydeberg Rock i 2018. Jeg skulle være med Plumbo å spille fløyte foran 3000 mennesker.
-Eddy, Eddy, Eddy, ropte folk taktfast før "Møkkamann", som absolutt alle kunne, jallet ut i Spydebergnatten.

Inni meg var det tungt, mørkt og helt tomt. Jeg følte ingen glede, men heller ingen sorg. Når jeg hadde spilt ferdig låta, forsvant jeg. Inn i meg selv og bort fra alle. Det kjentes ut som alle de 3000 som tidligere sto foran scenen lå oppå meg.   

Bjørn_Thorkildsen_Stays_HR-0213May 28, 2022_edited.jpg

Selv om jeg har vært rolig utenpå, bobler det gjerne inni, og som oftest i hodet. Noen ganger klarer jeg å skape frykt og angst bare ved å tenke på noe som være galt. Andre ganger får jeg skikkelige kreative tanker og kan spinne videre på disse i mange dager.  I september 2010 var jeg på Kreta i 14 dager sammen med min tidligere samboer og datteren vår Signe som var 5 mnd. Stille og rolig ved bassenget og masse tid til å tenke. Det var på denne turen jeg skapte det som i dag er Spydeberg Rock Festival. Hver minste detalj ble planlagt og skrevet ned. Når vi kom hjem ble Olsen presentert for ideen.
21. mai 2011 ble den første Spydeberg Rock arrangert, og planen ble fulgt til punkt og prikke de første 5 årene.
Jeg er veldig stolt av festivalen og mine to beste venner som jeg arrangerer sammen med; Børre Olsen og Kenneth Hansen.

BØTTEVIS MED ERFARING

Etter 45 år har jeg, som de fleste andre, tilegnet meg en god porsjon kunnskap. Dessverre kommer ikke denne kunnskapen fra tiden jeg selv gikk på skole, men selve livet har derimot gitt meg bøttevis med både praksis og kunnskap.    
De første leveårene startet med en real dose angst, og etter hvert ble det en lang periode med skolevegring.

 Etter hvert som årene gikk fikk jeg  "svart belte" i mobbing. Mye kaos og frustrasjon i kropp og hode måtte få utløp, og dessverre var enkleste utvei å la det gå utover andre.
Slår du opp i leksikon og finner definisjon på ordet drittsekk, vil du mest trolig finne mitt navn... Jeg kan av den grunn fortelle deg alt om hvordan det i voksen alder er

å gå med kronisk dårlig samvittighet.


I 42 år  har jeg gått umedisinert, og forholdsvis uvitende, med diagnosene GAD  (2008), ADHD  og  bipolar 2.  Se for deg at du har sesongkort på Tusenfryd. Du er der hver eneste dag (hele året) og kjører kun berg og dalbanen "SpeedMonster". Noen dager skinner sola, du har fri tilgang på slush og det er kun noen få mennesker i parken så det er aldri kø. Kroppen produserer endorfiner på lik linje med fyrverkeriet du ser på himmelen over New York på nyttårsaften. Andre dager er det skikkelig kaldt og full storm. Det regner vannrett. Du går i shorts, singlet og sandaler men likevel må du stå i tidenes lengste kø. Du gruer deg til hver tur, på lik linje med de du ser i køen som aldri har tatt den før, som heller ville valgt 100 huggormbitt fremfor å sette seg i setet. Når du først kommer frem til vognene, skulle du ønske du kunne kjøre uten å ta på sele og sikkerhetsbøylen. Når runden er kjørt, vet du at du skal stille deg i kø igjen, og dette skal du gjøre hele dagen.... 

Med nevnte diagnoser er det ytterst sjelden dagene er sånn midt på treet. Men dette var før jeg fikk medisiner. De siste årene har vært mer som å besøke Fram-museet. Der er det rolig, man kan gå rundt å leve seg inn i pol-ferdene til Nansen og Amundsen. Etter noen runder i museet kan du hele historien, for all info du har lest har til en forandring festet seg i hjernen. Noen dager kan man ta seg en tur på byen, men reiser hjem før midnatt for å få seg egn god natts søvn. Andre dager kan det regne litt, men du har på deg gummistøvler og regnfrakk, slik at det går helt greit å rusle seg en tur.      


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men, tross diagnoser, mobbing, stjeling, utroskap, angst, fyll og spetakkel har jeg, tro det eller ei, fått til en del ting i andre enden av skalaen.

Jeg har erfart hva som skulle til for å bli 5 x Norgesmester og 2 x Nordisk mester i trekkspill.
Jeg vet hvordan det er å starte med to tomme hender og kun en ide på blokka.  Og nå, 10 år etter, er resultatet av ideen Norges kanskje triveligste festival, og nærmere 10 mill i omsetning. Jeg har også erfart hva som skulle til for å skape et klassemiljø der alle elevene gleder seg til å gå på skolen - hver dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

I løpet av vinteren 22/23 blir jeg forfatter. De som ønsker skal få være med på en reise gjennom mitt liv frem til i dag, og helt uten svart firkant.. (ref. TV1000 etter kl. 00 i gamledager...)

Du får vite hvordan min ufaglærte filosofi og livserfaring ble dratt inn i klasserommet og brukt for det det var verdt i en skakkjørt klasse både faglig og sosialt. 

 Jeg har absolutt ingen fasit. Men, kanskje min historie fra livet og klasserommet kan inspirere  til at èn kan få det litt bedre. Litt bedre enn greit.  I så fall vil arbeidet med boka være verdt det på alle mulige måter. 

Uansett:
30 syvende-klassinger og 100 av deres familiemedlemmer er i dag levende beviser på at; 
I verdens beste 7. klasse var det gøy å gå på skolen.

 

IMG_5180.jpg
IMG_1022_edited.jpg

Lanzarote 1993

16 år, på tur med trekkspellkompis Sigmund, som er 20 år eldre enn meg. . Husker vi drakk øl og røyka inne på flyet.  På turen gjorde vi om et kjent begrep som passet oss mye bedre enn "Sex, drugs & rock`n`roll"  Vi gikk for "øl, fixxe og trekkspellmusikk".....

IMG_5296_edited.jpg
IMG_4646_edited.jpg

DU KAN FÅ TIL ALT - SÅ LENGE DU VIL DET NOK!

I januar 2021 fikk elevene mine en lekse der de skulle skrive ned jantelovens 10 punkter på et ark.
Jeg lovet at dagen etter skulle de få gjøre noe som mest sannsynlig ikke var gjort på en barneskole før.
Jeg antok at det også var noe de mest sannsynlig kom til å huske resten av livet også.
Dette motiverte, og var med på at det var gøy å gjøre leksa. 

Når elevene kom på skolen dagen etter tok vi med oss leksa og gikk til bålplassen.
Der tente vi bål, ga elevene hver sin fyrstikk og brant janteloven - til elevenes store begeistring. 

 

Jeg hater janteloven. Dessverre lever den i beste velgående, og benyttes daglig av både barn og voksne. 
Jeg håper elevene mine for all fremtid husker tilbake og ser på janteloven som aske.

Nå som jeg er godt i gang med prosjektet du leser om, må jeg ærlig innrømme at frykten for janteloven dukker opp med gjevne mellomrom. Frykter at kolleger og andre mennesker skal riste på hodet og tenke at jeg er en tufs. Hva kan vel jeg?.. En ufaglært som knapt har 9 år på skole, som liksom skal fortelle hva godt utdannede skal gjøre og tenke..  Men NEI! Jeg skal ikke la tanker få ødelegge for at andre kanskje kan få bedre dager. 
Som jeg også tidligere har nevnt så har jeg ingen fasit. Jeg kan kun fortelle hva jeg tror og hva jeg har gjort.

Men om det er riktig eller feil, får nesten den som leser reflektere over og gjøre seg opp en mening.
Noe som er sikkert er at min filosofi har gjort en forskjell for mange og skapt relasjoner som vil vare livet ut.

I dag har jeg det bra med meg selv. Jeg er trygg. Jeg er skikkelig motivert, og jeg føler jeg utvikler meg hver eneste dag. JEG HAR DET RETT OG SLETT SKIKKELIG BRA!
Kanskje jeg kan benytte min erfaring og tanker til å hjelpe? Kanskje jeg kan bidra til at noen kan få det litt bedre enn greit? Aller helst SKIKKELIG BRA!
Den som lever får se...
(det sa foresten min beste venn, uten å tenke seg om, til  en han er assistent for.
Uttrykket skapte greit kaos i hodet på en blind autist, stakkar...)


Etter 14 år som ufaglært assistent på Tomter skole har jeg søkt om et halvt år permisjon.  Jeg går nå 100% inn for drømmen min. Denne  høsten/vinteren skal jeg skrive ferdig boka mi, lansere podcast, lage øvelse-bank på denne siden og veldig gjerne holde foredrag om min filosofi til de som måtte ønske det.
JEG GLEDER MEG!

IMG_4661.jpg

De aller fleste mennesker ønsker å gi et godt inntrykk. Møter man noen for første gang velger man kanskje å ta på seg de fineste og dyreste klærne man har for å fremstå som "velstående" og "vellykket". Får man besøk er de fleste opptatt av å rydde, støvsuge og vaske før gjestene kommer - og skulle det, mot formodning, komme uanmeldt besøk blir det gjerne panikk-rydding og bøttevis med unnskyldninger for at man har det så "rotete".
Den dagen man kommer til livets endestasjon og de som har brydd seg om deg sitter i begravelsen din, tror jeg de færreste vil tenke:
Der ligger han som hadde så dyre klær og så ryddig hjemme.."

Jeg tror det viktigste man kan være opptatt av ovenfor andre er hva man sier og hva man gjør. Ikke hva man så gjerne skulle vært eller hatt. For det er ytterst sjelden man hører: "-Hu Kari er så blid, positiv og hjelpsom, og sier så mye fint om alle, så hun liker jeg ikke..."  

Jeg øver på å være meg selv. Og ikke minst øver jeg på å være den beste versjonen av meg selv. Hver dag. Jeg har derfor valgt å gi deg to korte presentasjoner av meg selv. Begge er 100% ærlige, men den ene er nok litt mer tiltalende og slik jeg ønsker å fremstå enn den andre. Men dette er Eddy Lyshaug - på både godt og vondt.

 Hvem i all verden er denne Eddy Lyshaug?

EDDY LYSHAUG (45) KNAPSTAD

 • Ingen utdanning (Knapt 1.- 9. kl på skole)

 • Bipolar 2

 • ADHD

 • Angst

 • Slitt med skolevegring

 • Enebarn (kun oppvokst med mor)

 • Har 10 tommeltotter

 • Vært en mobber med stor M

 • Stjal som en ravn i ungdomstiden

 • Begynte å røyke og drikke i 6. kl

 • dfe

 • efe

EDDY LYSHAUG (45) KNAPSTAD

 • Har 2 fantastiske barn på 12 og 22 år

 • 5 x Norgesmester på trekkspill

Spørsmålet kom fra psykologen min, første gang jeg møtte han i 2014. -Det går vel greit, svarte jeg.
-Greit?, svarte han, med hevede øyenbryn og spørrende øyne.
-Ja, det går sånn passe greit, gjentok jeg.  
Han ble stille og klødde seg litt i hodet før han fortsatte.

-Du skal vite det, Eddy, at her i landet vårt går det veldig mange rundt og har det akkurat sånn som du sier, greit.
Man har kanskje en grei kone/mann, en grei jobb, en grei bil, et greit hus med en grei seng, og kanskje en grei inntekt.
Men, hvis vi tenker at forventet levealder kun er litt over 80 år.

Er det ikke da forferdelig trist å tenke på at tida bare flyr og du kun skal gå rundt og ha det greit..?

Så, Eddy: 
Hva er det som skal til for at Eddy skal ha det skikkelig bra? Sånn på ekte?

EddyProfilFADF.png

Eddy Lyshaug

Etter 45 år har jeg tilegnet meg en god porsjon med livserfaring. Veldig lite er lært på skolebenken, men "livets skole" har derimot gitt meg bøttevis med praksis og kunnskap.    
Jeg startet livet med angst og etter hvert en lang periode med skolevegring. Jeg vet det meste om hva det vil si å leve umedisinert med diagnosene adhd  og  bipolar 2. Har hatt "svart belte" i mobbing, og slo du opp i leksikon og fant definisjon på ordet drittsekk, så ville du funnet navnet mitt. Det har ført til at jeg kan fortelle deg alt om hvordan det i voksen alder er å gå med kronisk dårlig samvittighet.
Men, jeg har også erfart hva som skal til for å bli 5 x Norgesmester, hvordan man arrangerer Norges kanskje triveligste festival i 12 år, og hvordan man skaper et klassemiljø der elevene
gleder seg til å gå på skolen - hver dag.
I dag har jeg det bra med meg selv. SKIKKELIG BRA!
Med min erfaring kan jeg kanskje bidra til at DU, uansett om du er liten eller stor, kan få det litt bedre enn greit, og aller helst SKIKKELIG BRA!

bottom of page